Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΚΜΑΚΙ...


Αγαπητοί φίλοι γεια σας, σας καλωσορίζω στην πολύ όμορφη παρέα του tsakmaki.blogspot και εύχομαι η περιήγηση σας να είναι ευχάριστη και όμορφη... Από αυτή την στήλη κάποιες φορές την εβδομάδα θα σας παρουσιάζω ορισμένες πληροφορίες για ένα θέμα που πιθανόν να μην είχατε ακούσει η να μην είχε τύχει ποτέ να ψάξετε...Το σημερινό μας αντικείμενο είναι αυτό απ'το οποίο πήρε το όνομα του το blog μας, όσα δεν ξέρετε λοιπόν για το τσακμάκι!!!


Τσακμάκι λοιπόν αποκαλείται ο ειδικός αναπτήρας για το μάτι γκαζιού και η λέξη παίρνει τις ρίζες του από την οθωμανική λέξη çakmak που χρησιμοποιείται για την πέτρα που αν πάρεις δύο ίδιες, ή μια μεγάλη και την σπάσεις, και τις χτυπήσεις μεταξύ τους, θα βγάλουν σπίθες. Βέβαια υπάρχει και η ελληνική εκδοχή που ισχυρίζεται ότι η λέξη τσακμάκι προέρχεται από το ελληνικό(τατο) διακναίω που σημαίνει ξύνω ή τρίβω, για την ενέργεια πάνω στις... τσακμακόπετρες

Βέβαια η λέξη τσακμάκι χρησιμοποιείται συχνά για να δηλώσουμε οτιδήποτε ανάβει, ανοίγει, αρπάζει με την μία χωρίς καμία πολύ μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του χρήστη. Με αυτή την έννοια την λέξη την χρησιμοποιούμε και για να χαρακτηρίσουμε κάποιον ο οποίος σκέφτεται κάτι πολύ εύκολα και γρήγορα, που είναι εύστροφος, λέμε: είσαι τσακμάκι!

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες το www.slang.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου