Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ...Καλησπέρα καλοί μου φίλοι! Επανερχόμαστε στην εργασία μας για να σας παρουσιάσουμε ένα πολύ ωραία θέμα! Χρήσιμες πληροφορίες που πιθανόν να μην είχατε ακούσει για το Βατικανό! Τώρα που εκλέχθηκε και ο καινούργιος Πάπας νομίζω ότι έχει την τιμητική του...


Το Βατικανό είναι ανεξάρτητο κράτος, στη δυτική πλευρά της πόλης της Ρώμης στην Ιταλία και αποτελεί συνέχεια του εκκλησιαστικού (ή και παπικού) κράτους του Μεσαίωνα. Ιδρύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1929 με τη Συνθήκη του Λατερανού. Επίσης:

1. Είναι το μικρότερο κράτος του κόσμου.

Με συνολικό μέγεθος 0,44 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αποτελεί το μικρότερο κράτος του κόσμου και διαθέτει, όπως είναι φυσικό, μόνο οδούς και όχι λεωφόρους.

2. Η επίσημη γλώσσα του δεν είναι τα Λατινικά.

Στην πραγματικότητα το Βατικανό δεν έχει επίσημη γλώσσα. Τα πιο σημαντικά έγγραφα είναι γραμμένα στα Ιταλικά αλλά δεν υπάρχει κανόνας σχετικά με αυτό. Τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και τα Ισπανικά είναι κάποιες από τις γλώσσες που ακούγονται συχνά στους διαδρόμους του.

3. Το Βατικανό αναγνωρίζει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες.

Σε έκπληξη πολλών, η επίσημη στάση του Βατικανού στο θέμα αυτό είναι ότι υπάρχει η θεωρητική πιθανότητα να ισχύει. Την δήλωση αυτή την έκανε ο πατήρ Jose Funes, διευθυντής του αστεροσκοπείου του Βατικανού, το 2006.

4. Έχει τον υψηλότερο δείκτη εγκληματικότητας στον κόσμο.

Το Βατικανό, με βάση απογραφή του 2006, έχει πληθυσμό 492 άτομα. Το ίδιο έτος, η χώρα είχε 341 αστικές και 486 κακουργηματικές υποθέσεις. Σε σχέση με τον συνολικό του πληθυσμό, αποτελεί το κράτος με τον μεγαλύτερο δείκτη εγκληματικότητας στον κόσμο. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος αυτών των υποθέσεων αφορούν τους τουρίστες που συρρέουν κατά εκατομμύρια κάθε χρόνο κάτι που μας οδηγεί στο επόμενο θέμα για το Βατικανό.

5. Έχει τον μεγαλύτερο τουριστικό δείκτη στον κόσμο.

Το 2007 είχε πάνω από 4.3 εκατομμύρια επισκέπτες, κάτι που το τοποθετεί στην κορυφή της κατά κεφαλήν επισκεψημότητας του κόσμου μιας και αντιστοιχούν 8,739 επισκέπτες ανά κάτοικο. Αναλογιστείτε ότι η Γαλλία, που θεωρείται ο πιο συχνός τουριστικός προορισμός, έχει 1,26 επισκέπτες ανά κάτοικο.

6. Το κυριότερο προϊόν που εξάγει είναι τα γραμματόσημα.

Εκτός από το εισόδημα που παρέχουν στο Βατικανό οι επισκέπτες, το προϊόν που προσφέρει τα μεγαλύτερα έσοδα στο κρατίδιο είναι τα γραμματόσημα. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του προέρχεται από τις δωρεές, γνωστές ως Peter's Pence, που κάνουν οι πιστοί για την ενίσχυση της Αγίας Έδρας. Το 2007 οι δωρεές ήταν 79.837.843 δολάρια, παρουσιάζοντας πτώση από το 2006 που είχαν συγκεντρωθεί 101.900.192 δολάρια. Τα έξοδα του Βατικανού για το 2007 ήταν 307.000.000 δολάρια.


7. Διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό αστυνομικών ανά κάτοικο.

Η πόλη συνολικά διαθέτει 260 ένστολους κάτι που μας κάνει την αναλογία έναν αστυνομικό ανά 2 κατοίκους. Ωστόσο δεν διαθέτει φυλακή, κάτι που το αναλαμβάνει η Ιταλική κυβέρνηση με έξοδα φυσικά του Βατικανού.


8. Το Βατικανό χρηματοδότησε το Watergate Hotel.

Μια ιταλική εταιρία real estate, η αποκαλούμενη Societa Generale Immobiliare (SGI), ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή του ξενοδοχείου Watergate και του συγκροτήματος κατοικιών που το περιβάλλουν. Το Βατικανό κατέχει το 20% των μετοχών της SGI.

9. Στο Βατικανό εδρεύει η Αγία Έδρα

Η οποία αποτελεί το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας. Η εκλογή του Πάπα γίνεται από κονκλάβιο καρδιναλίων, οι οποίοι είναι ηλικίας κάτω των 80 ετών.

10. Το Βατικανό είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, μαζί με τις Φιλιππίνες, όπου απαγορεύεται το διαζύγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου