Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΦΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ!


Οι επιστήμονες, οι οποίοι εδώ και αιώνες αναρωτιούνταν γιατί ο σφυροκέφαλος καρχαρίας έχει τόσο παράξενο κεφάλι (εξ ου και το όνομά του), επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη υποπτεύονταν: ότι το κεφάλι σαν σφυρί τον βοηθά να βλέπει πολύ καλύτερα, στην πραγματικότητα να έχει μια εντυπωσιακή σφαιρική όραση 360 μοιρών.



Η έρευνα, υπό ερευνητές του πανεπιστημίου Φλόριντα Ατλάντικ των ΗΠΑ, υπό τη δρα Μισέλ ΜακΚομπ, που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Experimental Biology” (Περιοδικό Πειραματικής Βιολογίας), σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσε ότι οι σφυροκέφαλοι βλέπουν πολύ καλύτερα από τους άλλους καρχαρίες. Η συγκριτική μελέτη έγινε αφού οι ερευνητές έπιασαν διαφόρων ειδών καρχαρίες, τους έβαλαν σε ένα ενυδρείο και τους έκαναν τα σχετικά εργαστηριακά τεστ, ελέγχοντας το εύρος του οπτικού πεδίου τους. 

Οι σφυροκέφαλοι βρέθηκαν να υπερέχουν σαφώς, έχοντας ταυτόχρονα στερεοσκοπική όραση (όπως και οι άνθρωποι, αυτό σημαίνει ότι κάθε μάτι συλλαμβάνει από μια ελαφρώς διαφορετική γωνία το αντικείμενο, οπότε τα οπτικά πεδία των δύο ματιών επικαλύπτονται εν μέρει, με συνέπεια η όρασή να αποκτά καλύτερο βάθος και μεγαλύτερη ακρίβεια για τις αποστάσεις), καθώς και όραση τελείως περιμετρική (360 μοιρών).

Αυτό σημαίνει ότι, στην πράξη, οι σφυροκέφαλοι μπορούν να βλέπουν μια χαρά όχι μόνο τι βρίσκεται μπροστά τους, αλλά και πίσω τους, αλλά επίσης από πάνω και από κάτω τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου