Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

TOP 10: ΟΙ 10 ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ...




Το φαγητό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, τόσο που μπορεί να αποτελέσει ακόμα και την αιτία για ένα ταξίδι μας. Όλοι μας έχουμε πλέον, μια αγαπημένη εθνική κουζίνα και ως εκ τούτου έχουμε και ως «Μέκκα» την αντίστοιχη περιοχή από όπου προέρχεται. Ας ταξιδέψουμε λοιπόν, στις 10 «νοστιμότερες» πόλεις του κόσμου…

Έχετε σκεφτεί ποτέ να ταξιδέψετε για χάρη μιας τοπικής κουζίνας; Σίγουρα οι παρακάτω πόλεις προσφέρουν πολλούς περισσότερους λόγους για να τις επισκεφθείτε, αλλά αν το κάνετε, θα πρέπει να ξέρετε τι και πού να φάτε. Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Παρίσι και το Τόκυο, ποια είναι η πιο γευστική πόλη;



Νέα Υόρκη
Η Νέα Υόρκη είναι μια παγκόσμια μεγαλούπολη και θα μπορούσαμε να σας απαριθμήσουμε εκατοντάδες λόγους γιατί πρέπει να την επισκεφθείτε. Το φαγητό της θα ήταν σίγουρα, μέσα στους σημαντικότερους. Διαθέτει πάνω από 10 χιλιάδες εστιατόρια και καθώς είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, θα συναντήσετε μέσα στα όριά της, κουζίνες από όλο τον κόσμο.

Τόκυο
Το μακρινό Τόκυο μοιάζει αρκετά εξωτικό στον δυτικό πολιτισμό και η ιαπωνική κουζίνα εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Τα ψάρια είναι τα βασικά συστατικά της κουζίνας του και αν ταξιδέψετε στην ιαπωνική πρωτεύουσα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε μια βόλτα από την ιχθυαγορά του Tsukiji. Καθημερινά 2500 κιλά ψάρια πωλούνται για να σερβιριστούν κυρίως ως sushi. Εκτός των άλλων, πρόκειται και για την πόλη με τα περισσότερα αστέρια Michelin στον κόσμο, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα φαγητού…

Λυών
Η Λυών είναι το επίκεντρο της γαλλικής κουζίνας. Εκεί το φαγητό άρχισε να παίρνει μορφή Τέχνης, με πολλούς σεφ να επιδεικνύουν το ταλέντο τους στον τομέα. Αλλά δεν είναι μόνο η υψηλή κουζίνα που αξίζει στη Λυών, μιας και η πόλη προσφέρει φαγητό για όλα τα γούστα. Η βάση δίνεται κυρίως στις παραδοσιακές συνταγές, με τα τοπικά εστιατόρια «bouchons» να είναι το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσετε την καλύτερη τοπική κουζίνα, σε συνδυασμό με κάποια από τα καλύτερα γαλλικά κρασιά.

Βαρκελώνη
Ένας από τους λόγους που η Βαρκελώνη αναρριχήθηκε στη λίστα με τις δημοφιλέστερες πόλεις μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, είναι σίγουρα και η μοντέρνα καταλανική κουζίνα. Κρέας με θαλασσινά, φρούτα με πουλερικά και ψάρι με ξηρούς καρπούς, καθώς και η coca -καταλανική εκδοχή της πίτσας- όλα οδηγούν στη γενική παραδοχή ότι το φαγητό που θα δοκιμάσετε στην πόλη του Gaudi, θα σας μείνει αναμφισβήτητα αξέχαστο. Να σημειωθεί επίσης, ότι στη συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται μια παγκοσμίου φήμης αγορά, η Boqueria, όπου θα βρείτε από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, φρέσκο ψάρι και κρέας, μέχρι τυριά, αλλαντικά και φυσικά, αμέτρητα tapas.

San Sebastian
Εκτός από τη Βαρκελώνη, μια ακόμη ισπανική πόλη που αξίζει να επισκεφθείτε για το φαγητό της είναι το San Sebastian στη χώρα των Βάσκων. Ξεχωρίζει για το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει την έννοια του φαγητού. Εκεί, ένα απλό γεύμα μπορεί να μετατραπεί σε ένα φαντασμαγορικό γεγονός. Αξίζει να επισκεφθείτε την αγορά La Brecha το πρωί, ενώ «must» θεωρούνται τα tapas με τη συνοδεία κρασιού, σήμα κατατεθέν της βασκικής κουζίνας.

Παρίσι
Από ένα τέτοιο αφιέρωμα δε θα μπορούσε να λείπει ποτέ η παριζιάνικη κουζίνα. Η γαλλική πρωτεύουσα φημίζεται για την πληθώρα καλών εστιατορίων και για τα μπιστρό της. Ωστόσο τα ζαχαροπλαστεία της αποτελούν έναν ξεχωριστό κομμάτι της γευστικής κουλτούρας της πόλης. Το Παρίσι έχει προσφέρει τα μέγιστα στην προώθηση της παγκόσμιας κουζίνας, αλλά αν δεν μπορείς να αντισταθείς σε κάτι, αυτό είναι σίγουρα τα γλυκά του.

Κοπεγχάγη
Το πολυβραβευμένο εστιατόριο Noma έκανε την Κοπεγχάγη ή η Κοπεγχάγη έκανε το Noma; Το Noma (http://noma.dk ) θεωρείται από πολλούς, το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο και πράγματι, αναρωτιέσαι αν η κουζίνα της πρωτεύουσας της Δανίας είναι που το δημιούργησε ή αν η φήμη του ανύψωσε την Κοπεγχάγη ως πόλη που μπαίνει οπωσδήποτε σε τέτοια αφιερώματα. Η αλήθεια βρίσκεται μάλλον, κάπου στη μέση. Από τα εστιατόριά της μέχρι τις καφετέριες και το τοπικό catering, η Κοπεγχάγη έχει εξευγενίσει τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της και δικαίως θεωρείται η γαστρονομική πρωτεύουσα της Σκανδιναβίας.

Λονδίνο
Μιλώντας για παγκόσμια κουζίνα, το Λονδίνο είναι από τις πόλεις που κατάφεραν να συνδυάσουν τις νοστιμιές όλου του κόσμου. Καταρχάς πρόκειται για τη βάση πολλών διάσημων σεφ όπως είναι ο Jaime Oliver, αλλά το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται σε αγορές όπως αυτή του Borough. Η γαστρονομική πολυμορφία της αγγλικής πρωτεύουσας ως σταυροδρόμι πολιτισμών και κουζινών, δημιουργεί μια από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να επιλέξετε να γευματίσετε.

Σάο Πάολο
Το Σάο Πάολο είναι το επίκεντρο της Λατινικής Αμερικής και όπως είναι λογικό, η βραζιλιάνικη αυτή μεγαλούπολη αποτελεί και ένα σημαντικό σταθμό στο θέμα του φαγητού. Πάντοτε η φήμη της κουζίνας του Σάο Πάολο ήταν ξακουστή, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί παγκοσμίως. Το μυστικό είναι η μίξη διαφορετικών εθνικών κουζινών, αφού το Σάο Πάολο αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών. Στις γεύσεις της πόλης θα συναντήσετε μεταξύ άλλων, ιταλικές, ιαπωνικές και λιβανέζικες γευστικές αποχρώσεις και αυτός ο συνδυασμός είναι μοναδικά εκρηκτικός...
Bangkok

Αν σας αρέσουν οι δυνατές γεύσεις και τα έντονα αρώματα, τότε η Bangkok είναι ο ιδανικός γαστρονομικός προορισμός για εσάς. Η ταϋλανδέζικη κουζίνα διακρίνεται για την ποικιλία πικάντικων και γλυκόξινων συνταγών και είναι από τις περιπτώσεις που αξίζει κανείς να δοκιμάσει street food. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αντισταθείς σε αυτές τις δελεαστικές μυρωδιές που θα συναντήσεις σε όλη την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου